Lyskamm Oost 4527m

Noordwand Welzenbachroute

D

850m

Reken een goede 2 uur om bij de wand te komen en 2,5 tot 4 uur voor de wand zelf. (afhankelijk of je soleerd of niet)

{pageName}

Het moeilijkste aan de Lyskamm Noordwand is het eigenlijk om bij de voet van de wand te komen. Bij de Welzenbachroute en de routes op de Lyskamm Oost kom je redelijk eenvoudig. Maar om bij de routes op de Westelijke top te komen kan het in het donker erg uitdagend zijn. De Grensgletsjer bestaat op het onderste deel uit een waar spletenlabirint, In het donker is het echt heel erg lastig om hier de juiste doorgang te vinden. de spleten zijn hier erg lang, breed en diep en er zijn veel zwakke sneeuwbruggen.

{pageName}

Toen ik in 2008 de wand zelf heb geklommen waren we eigenlijk niet eens van plan om de Welzenbachroute te doen. We wilden eigenlijk de moeilijkere Diemberger route klimmen op de Lyskamm West. In het holst van de nacht waren we ons helaas behoorlijk vast aan het klimmen in een groot (en gevaarlijk) spletendoolhof en hebben we uiteindelijk besloten om de Welzenbachroute te klimmen. Een wat eenvoudigere lijn, maar wel goed te bereiken.

{pageName}

De Welzenbachroute zelf vraagt eigenlijk niet echt om een uitgebreide beschrijving. Als je bij de randspleet bent is het gewoon in een rechte lijn naar boven klimmen. Zorg wel dat je niet onder de grote serac gaat klimmen die wat meer aan de linker kant zit.

Het is het leukste als je de route hebt geklommen om ook de traverse te maken van de Lyskamm. Zorg wel dat het weer dan stabiel is, en er niet teveel wind staat.

{pageName}

Leuk om te weten:

Deze route wordt bij goede condities in het voorjaar ook regelmatig afgeskied.

Beste periode:

April tot Mei. Op toerski’s naar de wand, klimmen en dan over de Grensgletsjer terug skiën naar Zermatt.

verder Juni / juli / augustus