Alpinist Martijn Seuren omgekomen bij Grandes Jorasses

NKBV, 23 juli 2015 – Gisterochtend is alpinist en Expeditie-Academielid Martijn Seuren omgekomen bij een val in het Mont Blanc massief. De 32-jarige Seuren was op pad met de Zwitser Ueli Steck en nog een derde klimmer, toen hij een val van 300 meter maakte. Zijn lichaam werd geborgen in een gletsjerspleet aan de Italiaanse zijde van de graat. Inmiddels is een condoleanceregister geopend.

Lees verder
Condoleanceregister


Welkom

www.4000er.nl is de persoonlijke website van Martijn Seuren (Breda 1983). Martijn is een gepassioneerd alpinist met een groot hart voor de bergen. Deze passie nam in het jaar 2001 zijn eerste vormen aan, hoewel hij al vanaf 1995 actief is in de klim en buitensport stond hij pas in 2001 op zijn eerste echte bergtop, de 4023 meter hoge Weismies in het Zwitserse Saastal. In de jaren erna ging het met grote sprongen voorwaarts.

Enkele alpiene realisaties van Martijn (tussen 2001 en 2014)

-Alle 48 vierduizenders van Zwitserland eens of meermaals beklommen. (In juni 2014 heeft hij zijn oorspronkelijke levensproject af weten te sluiten met een solo beklimming van de Lauteraarhorn 4042m)

-Meer dan 70 verschillende vierduizenders beklommen van de officiële UIAA lijst, de Lijst van alle 82 vierduizenders van de Alpen. (slechts 2 toeren ontbreken.)

-Meer dan 120 beklimmingen van bergen hoger als vierduizend meter

-Meer dan 100 beklimmingen van bergen hoger als drieduizend meter

-Vele klassieke routes en Noordwand beklimmingen in de Alpen.  O.a de Peuterey Intergrale en de Brouillardgraat aan de zuidkant van de Mont Blanc, de Pierre Allain route van de la Meije, Piller Sud  Barres des Ecrins, Frendopijler, Pic Sans Non Aurore Nucléaire, Vanis Couloir Breithorn, Pallavicine rinne, Ortler Noordwand, Obergabelhorn Zuidwand, Voi du Suisse op de Courtes, Kuffnergraat, Diablegraat, vele ijscouloirs op de Mont Blanc Du Tacul, Aiguille du Chardonnet en Aiguille Verte en nog veel meer van dit soort toeren.  Een volledige tochtenlijst die uit meerdere A4tjes bestaat en inmiddels uit meer dan duizend toeren en routes. Mijn lijst bestaat vooral uit een goede hoeveelheid toeren aldus Martijn, Het is voor mij niet zo zeer de moeilijkheid wat telt, Ik ben gewoon graag onderweg en geniet zo lekker van de  schitterende natuur en de elementen die de bergsport met zich mee brengt.

Ook deed Martijn meerdere solo beklimmingen in de Alpen. Waarbij zijn voorkeur altijd uitging naar zo min mogelijk gletsjer. (spleten gevaar) en routes van een gemiddelde moeilijkheidsgraat. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijv. de Aiguille Verte, Aletschhorn, Weisshorn, Piz Bernina en meer van dit soort voorbeelden.

Sinds 2005 is hij het merendeel van het jaar (circa 30 weken per jaar) weg van huis geweest om te genieten van de bergen. Een Flexibele baan bij één van de belangrijkste buitensportwinkels van Nederland gaf hem hierin de vrijheid. Sinds december 2011 woont Martijn permanent in Zwitserland en is hij praktisch ieder weekend onderweg. Doordeweeks deelt hij dagelijks zijn ervaring in het belangrijkste expeditie-centrum van Zwitserland waar hij inmiddels tientallen klanten heeft geholpen aan Expeditie-uitrusting voor o.a. Mt Vinson, K2, Aconcagua, Alpamayo, Broad Peak, Denali, Everest, Himlung Himal, Queen Maud land, Cerro Torre, Ama Dablam en meerdere ski-expedities naar o.a. Cho Oyu, Shisha Pangma en Muztagh Ata. Naast de bijna dagelijkse verkoop van expeditie materiaal onderhoud hij ook het assortiment van klim en skimateriaal in eveneens één van de belangrijkste bergsportwinkels van Zwitserland, waar hij nog steeds regelmatig versteld staat van de grote hoeveelheden die daar verkocht worden en het klim en ervaringsniveau van zijn klanten.

Sinds de winter van 2012/2013 is hij tevens Tailguide bij mountainguide.nl waar hij Michiel Engelsman ondersteund bij diverse ski trips en heli-skiweekenden, sinds 2010 is hij ook regelmatig betrokken als opleider voor diverse bijscholingen voor de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging.

In 2009 is Martijn toegelaten tot de Zwitserse Berggidsenopleiding (SBV) waar hij aan diverse modules heeft deelgenomen gegeven door Zwitserse experts op het gebied van lawinekunde, Bergredding, en winteralpinisme. Mede door een zware knieblessure tijdens de opleiding in 2010, een revalidatiejaar en een module waarvan 5 van de 6 kandidaten naar huis zijn gestuurd in 2013 heeft Martijn met pijn in zijn hart besloten om te stoppen met deze opleiding. Hij kon zich helaas niet meer motiveren door dit alles en heeft ervoor gekozen om als gedreven alpinist zonder verdiende speld verder te werken aan zijn grote projecten en dromen.

Projecten voor op de korte en langere termijn:

Naar alle waarschijnlijkheid zal binnen aanzienbare tijd misschien wel zijn aller grootse droom in vervulling gaan. Het compleet hebben van alle 82 Alpen vierduizenders. Martijn was al op alle vierduizenders onderweg maar er ontbreken op dit moment nog 350 hoogtemeters. Alleen de traverse van de Grandes Jorasses en het laatste stukje naar de top van Les Droites zullen hiervoor nog beklommen moeten worden. Door het slechte weer in de zomer van 2014 is de afronding van dit grote project voor de zomer van 2015 gepland.

Naast het grote vierduizenderproject zijn er ook nog grote ambities voor toekomstige expedities. Zo is het zijn grote droom ooit nog een keer van een 8000er af te skiën en wil hij in de komende jaren meer buiten de Alpen te vinden zijn om zijn ervaring te gaan verbreden.

Leuk om te weten:

In januari 2014 is Martijn te zien geweest in een uitzending van het Klokhuis. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1388953

En is er een leuk interview over zijn grote 4000er project te lezen in

360° Magazine (Herfst 2014)