Aletschhorn 4195m

Traverse Sattelhorn / Kleines Aletschhorn / Aletschhorn

6 tot 8 uur vanuit de Höllandiahut

AD

Persoonlijke beklimming: juli 2011 (solo)

 

{pageName}

De Aletschhorn wordt eigenlijk via drie gebruikelijke routes beklommen.

– Via de SW graat vanuit de Oberaletschhütte.

– Via de NO graat vanuit het Mittelaletschbiwak

– Via de Hassler-rippe vanuit de Höllandia of konkordiahut

De route over de Sattelhorn, Kleines Aletschhorn en de Aletschhorn zelf wordt volgens de huttenwaardin slechts enkele keren per jaar gedaan. Deze keren is vaak op één hand te tellen.

Het eerste deel van de traverse bestaat uit de Noordwand van de Sattelhorn. Deze bestaat uit 600 meter firn en is erg aan wind onderhevig. Regelmatig zal je hier dan ook blankijs tegen kunnen komen. Belangrijk is ook dat je de dag van te voren je lijn kiest door de wand. Er zitten wat serac’s in het midden en de omstandigheden variëren gewoon een beetje. Geheel rechts is vaak het makkelijkste maar linksom kan ook.

Vanaf de top van de Sattelhorn volg je de smalle sneeuwgraat richting de kleines Aletschhorn. Deze graat is niet erg moeilijk maar vergeet niet dat het aan beide kanten een paar honderd meter steil naar beneden gaat. Kijk hier goed waar de wächtes zitten. De Klein Aletschhorn wijst verder zich zelf.

Na de kleines Aletschhorn gaat het via steile sneeuw verder richting hoofdtop. Hier kun je dan nog kiezen hoe je verder wilt. Via de rotsgraat (III) of via het laatste stuk noordwand. (de volledige Noordwand van de Aletschhorn is al enkele jaren niet meer mogelijk) Persoonlijk ben ik door het laatste firnveld gegaan. Ook hier kom je regelmatig stukken blankijs tegen.

{pageName}

Leuk om te weten:

Aan het topkruis van de Aletschhorn hangt een Gipfelbuch (topboek) neem hiervoor wel een potlootje mee als je hier waarde aan hecht. In het ijzeren bakje waar het boek inzit liggen wel een aantal pennen maar hier kun je niet bij. Deze liggen namelijk veel te diep in het bakje. Je kunt hier gewoon met je hand niet bij. Ik heb het zelfs met een pickel en een ijsboor geprobeerd maar zonder resultaat. (ik wilde puur wat schrijven voor twee andere alpinisten die via de Hassler-rippe kwamen en vanuit de zelfde hut vertokken waren.)

Verder staat de Aletschhorn bekent als één van de koudste vierduizenders.

{pageName}

Afdaling:

Deze route. (Het wanddeel van de Sattelhorn) is niet ideaal om over af te dalen. Als de wand in de zon komt wordt de sneeuw veel te zacht en gevaarlijk. Beter kun je afdalen via het Mittelaletschbivak of de Oberaletschhutte (abseilstangen)

Persoonlijk ben ik de zelfde route wel afgedaald. Dit omdat ik deze route gesoleerd heb en niet via de gletsjer terug wilde lopen (spleten gevaar). Voor de afdaling van de Sattelhorn had ik speciaal oude klimtouwtjes meegenomen, een lange ijsboor en een Abalakovhaak. Hiermee heb ik enkele ankerpunten gemaakt in het ijs om aan ab te seilen. Je kan feitelijk alles afklimmen maar met de zachte sneeuw of blankijs kan dit erg gevaarlijk zijn!

Beste periode:

April tot juli