Weissmies 4023m

NW flank + Westgraat (Triftgrat)

PD-

4 uur vanuit de Weissmieshut

3 1/4 uur vanuit de Hohsaas

{pageName}

De Weissmies vanuit de Hohsaaskant is een veel bezochte route die ook erg vaak op één dag gedaan wordt vanuit het dal. Overnachten op de Weissmieshut of op Hohsaas is uiteraard beter voor de acclimatiesatie. Veel berggidsen spreken s’morgens met hun klanten onder bij de lift af. Zo kunnen ze s,avonds lekker thuis zijn en overdag een dagje werken. Opzich is hier niets op tegen ,behalve dan dat de sneeuw natuurlijk een stuk zachter is en de sneeuwbruggen dus ook.

Het zal zeker door het ‘dagtoerisme’ altijd wel druk zijn op de berg. Voordeel van een hutoverwachting is naast de acclimatiesatie ook dat je lekker vroeg op pad kan. Je bent dus de dagjes mensen voor.

Leuk om te weten is trouwens dat de Zwitsers de Weissmies uitspreken als Wies Mies. En dus niet zoals wij Nederlanders Weissmies zeggen. Zwitsers spreken altijd een ei uit als ie. en een Au als U.

Lauteraarhorn is zo bijvoorbeeld t’Luteraar.

Stijgijzers zijn ook geen steigeisen maar stiegisen.

Over de route zelf valt verder niet zo heel veel op te schrijven. Vanuit Hohsaas volg je het brede pad richting de gletsjer. Hier ga je aan touw en je volgt het spoor net zolang tot je op de top uitkomt. Belangrijk om te weten is het dat er in het eerste gedeelte van de flank ijsslaggevaar is. Ga hier dus niet op je gemak pause houden! In het midden van de flank zitten verder net wat steilere stukjes. Hier moet je eigenlijk ook op sommige punten je touw een stuk inkorten omdat het risico hier groter is op uitglijden dan op een spletenval. Uiteraard weet je dit, en weet je precies waar je lang touw moet gebruiken en waar wat korter. Dit behoord immers tot je basiskennis die je al hebt voor je aan deze toch begint.

 

Beste periode:

ski: april  / mei

Te voet: half juni tot september