Breithorn Zwilling Ost 4106m

Vanis Couloir

650m 55°

D+

250 meter Mixte

{pageName}

Het Vanis couloir in de Noordwand van de Breithorn Zwilling Oost is een zeer mooi couloir! De lijn is echter maar bij weinig klimmers bekend en in het couloir zul je dan ook zeer waarschijnlijk de enige zijn. De enige in het drukke Monte Rosa massief!

Het makkelijkste kun je deze klim beginnen vanuit het Rossi e Volante-bivak. Zorg dat je vroeg vertrekt naar deze bivakhut want er wordt helaas veel misbruik gemaakt van deze hut. Als je vroeg vertrekt heb je hopelijk nog een plaatsje.

Vanuit dit bivak loop je de volgende dag richting Schwartztor. De col Oostenlijk van de Roccia Nera. Hier daal je af richting de instap van de route. (1 tot 2 uur). De kans dat je zelf heel de weg moet sporen is zeer realistisch. Er komen relatief weinig mensen aan deze kant van het Breithornmassief. Als je moet sporen reken dan op 2 uur aanlooptijd.

{pageName}

De eerste 250 meter van de route bestaat uit mooi mixte klimmen. Bij veel of zachte sneeuw kan dit veel extra tijd kosten. Wij moesten zelf veel sneeuw wegkloppen om zekeringspunten te vinden. Sommige passages kunnen zeer steil zijn!

Het mixte gedeelte van de toer is zeer afwisselend en is een leuke start van de route!

{pageName}
{pageName}

Materiaal advies voor het eerste deel:

Neem enkele zeer kleine camalots mee! (bijv. C3 cams van Black Diamond). Wij hadden mee de maten C3 1 en 2 C4 0,4 / 0,5 / 0,75 en 1 (Black Diamond). Hier kom je goed mee uit.

{pageName}

Het tweede gedeelte van de route bestaat uit een breed firn/ijs couloir. Als je aan het einde van het mixte gedeelte bent lijkt het alsof je er zo bent. Pas op! Dit gaat nog langer duren dan je denkt.

Probeer om tijd te winnen het ijsveld uit te zekeren met een lopende Tibloc of Minitraxion zekering! Soleren kan natuurlijk ook maar doe dit alleen als je goede voettreden hebt en dus goede condities in de wand.

{pageName}

De tijd voor de route is moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van de condities.

Reken gemiddeld ongeveer 6 tot 8 uur.

 

Beste Periode:

Voorzomer.