{pageName}

Alphubel 4206m

ZO graat + overschrijding naar het Mischabeljoch

PD+

4 tot 5 uur vanuit de Täschhut

1,5 uur afdaling naar het Mischabeljoch

of 3 uur afdaling terug naar de Täschhut

 

De Alphubel kun je eigenlijk vanuit vijf kanten goed beklimmen.

-Vanuit Langflue (Saas Fee)

-Vanuit de Täschhut over de ZO graat (of de Oostflank)

-Vanuit het Mischabelbivak

-Vanuit de Täschhut over de Rotgraat.

-Ook kun je vanuit Mittelallalin vertrekken (Saas Fee) en dan over de Feekopf.

De route over de ZO graat of door de Oostflank wordt gezien als de normaalroute. Dit is een toer van ongeveer 4 tot 5 uur. Deze toer kun je starten van zowel de Täschhut als de Langflue. Persoonlijk heb deze toer meerdere keren vanuit de hut gedaan. De route vanuit de Langflue en Mittelalalin ken ik dus wat minder.

Voordeel van de Täschhut is dat je ook een raltief korte aanloop hebt naar de hut. 1 uur vanaf Ottavan. Hierdoor kun je dus evt. ook de Alphubel goed doen in één dag beklimmen. Je start gewoon vroeg op Ottavan en in 6 uur ben je boven. Ook Vanaf de Langflue kan je de tocht op één dag doen maar dan loop je tussen de toeristen.

(Een beklimming met huttenovernachting is eigenlijk wel beter.)

{pageName}

Vanuit de Täschhut loop je eerst via een lang pad richting de Alphubelgletscher. Je steekt kort na de hut een rivier over en het pad gaat langzaam over in blokkenterrein. (steenmannen) soms moet je even goed kijken naar de makkelijkste weg, maar verdwalen kun je hier niet. Het is hier erg overzichtelijk. Het is een goed uur lopen naar de Alphubelgletsjer. Dus daar zou ik ook pas je klimgordel aantrekken.

Een half uur boven de hut zijn er ook zeer goede bivakplekken voor de mensen die de hut willen vermijden. (De hut is recent uitgebreid. Je hebt de kleine oude gezellige hut met daarnaast een twee keer zo grote betonnen bunker.)

{pageName}

De Alphubelgletscher kan zeker in het begin relatief steil zijn. Deze volg je tot het Alphubeljoch (nog een uur tot 1,5 uur) Hier heb je twee opties.

-Of je gaat direct naar boven via de ZO graat

-Of je volgt het spoor via de Oostflank

Feitelijk maakt het qua tijd niet zoveel uit. De ZO graat is iets steiler.

Als je kiest voor de Flank dan moet je rekening houden met (zeker bovenin) zeer grote en diepe slpeten! Wees hier dus op voorbereid.

Nu is het gewoon je weg volgen tot de top. De echte top is overigens nog moeilijk te vinden! Het is een heel groot en breed plateau zo groot als een voetbalveld. (neem dus ook een opblaas voetbal of picknickkleed mee!)

In 2010 is er overigens ook een topkruis geplaats. Dit maakt het zoeken makkelijker.

(Het kruis heb ik zelf nog niet gezien.)

{pageName}
{pageName}

Voor de afdaling kun je diverse combinaties maken.

Je kan eerst de lange top traverseren en afdalen naar het Mischabelbivak. (voor de Täschhorn de volgende dag) Je kan terug over dezelfde route of bijvoorbeeld eerst ZO graat op en via de Oost flank afdalen. Ook kun je zowel afdalen naar de Zermatterkant als richting Saas Fee.

{pageName}

(Op onderstaande foto’s is de afdaling naar het Mischabelbivak te zien.)

{pageName}
{pageName}

Beste periode:

ski: april / mei

Te voet: half juni tot midden september