Pollux 4092m

-ZW graat

-West Wand (couloir)

PD

3 tot 4 uur vanuit Klein Matterhorn

3 uur vanuit Ref Ayas.

{pageName}

Castor en Pollux zijn allebei één van de drukst bezochte vierduizenders van het Monte Rosa Massief. De route naar de Castor wijst in princiepe zichzelf, Op de Pollux zijn er eigenlijk twee opties.

Veel mensen halen de twee bergen altijd door elkaar. Welke is nu eigenlijk de Castor en welke de Pollux. De Castor is de hoogste van de twee en kenmerkt zich door zijn scherpe topgraat en de Pollux is laagste en is technies net ietsje lastiger. Dit komt met name door de eerste rotsgraat en de vaste kettingen op de berg. (Hieronder zie je een foto van de Pollux gemaakt vanaf de Castor. het hoogte verschil van bijna 200 meter is hier goed te zien. ook kun je als je goed kijkt klimmers op de top zien staan.)

{pageName}

De Pollux kun je eigenlijk via twee instap variaties beklimmen. Via de gebruikelijke ZW graat of via een sneeuwcouloir iets Westlijk van deze rotsgraat.

De rotsgraat is eigenlijk het meest gebruikelijk omdat deze het meest veilig is. Op deze graat kan het wel erg druk zijn. Zeker bij de vaste touwen en kettingen kan het regelmatig tot opstoppingen leiden.

De variant door de Westwand is een stuk rustiger maar let wel goed op de temperatuur! De sneeuw zal later op de dag erg zacht zijn en er moet ook rekening gehouden worden met steenslag later op de dag.

Voor de (stabiele) tourskiërs onder ons is het een leuke toer om de Pollux te beklimmen via de Westwand en vervolgens via deze wand weer naar beneden te skiën.

Voor de zomeralpinisten gaat de voorkeur uit naar de ZW graat.

{pageName}

Aan het einde van de rotsgraat staat er een groot standbeeld. Veel mensen maken hier een topfoto maar voor de echte top zul je nog een paar honderd meter via een sneeuwflank naar boven moeten klimmen.

De Pollux laat zich verder goed combineren met andere beklimmingen. (al dan niet op de zelfde dag)

 

Beste periode:

Ski: maart tot eind mei (eerste week juni)

Te voet: juni tot midden september