Zinalrothorn 4221m

Noordgraat

AD

4 tot 6 uur vanuit Refuge de Grand Mountet.

Zeer goede kwaliteit Gneis

{pageName}

De Noordgraat van de Zinalrothorn is de normaalroute vanuit Zinal. Deze zeer mooie graat is ietsjes langer dan de reguliere normaalroute (De ZW graat vanuit Zermatt) maar is wel een stuk mooier en avontuurlijker! Deze route is een echte aanrader voor iedere alpinist met ruime ervaring!

In de meeste klimgidsjes wordt deze mooie graat als extreem luchtig beschreven. In het begin van de toer denk je, dat zal toch allemaal wel mee vallen, maar hoe verder je op de graat komt, des te meer indruk krijg je van de waanzinige diepte. Zeker de passage die Rasiermesser heet (het Scheermes) doet zijn naam eer aan! dit is een 5 meter lange passage op de graat die zo scherp is dat je er alleen een hand overheen kan leggen, als je de 5 meter getraverseerd hebt klim je daarna letterlijk de diepte in. je hebt 1000 meter lucht onder je voeten terwijl je het afstapje maakt. (leg even een slingetje over het puntje)

{pageName}
{pageName}

Daarna komen de mooie torens van de Sphinx en de Bosse. De Sphinx is een mooie grote toren die je via de Mountet zijde beklimt. De Bosse is een hele mooie toren van ongeveer 40 meter hoog. Deze bestaat uit mooie platen (IIIe graads) en heeft bijna altijd enkele sneeuwresten. Er zitten de nodige mephaken en een (abseil) stand in het midden. Neem wel nog enkele kleine camelots mee.

{pageName}

De gehele klim is een ware beleving. Dit begint al bij de mooie en scherpe sneeuwgraat die naar de daadwerkelijke rotsgraat leidt. De zogeheten Arête Blanc. De rots is van zeer goede kwaliteit.

 

Afdaling:

Je kan zowel via de zelfde route terug als als via de ZW graat richting de Rothornhut. De voorkeur gaat hierbij uit naar de ZW graat, dat is sneller en makkelijker. Nadeel is alleen dat je in een ander dal uitkomt, en dat je de weg misschien niet goed kent (even opletten na de sneeuwgraat en het grote sneeuwveld). Ga je via de Noordgraat terug reken dan zeker ook op een uur of vier, vijf. Het is een lange graat.

{pageName}

De grote Mountet ronde:

Wat zeer regelmatig wordt gedaan is de zogenaamde Mountet ronde. (De naam heb ik echter zelf bedacht.) Je parkeert je auto in Zinal en loopt aan naar de Ref. de Grand Mountet.

De volgende dag beklim je de Obergabelhorn via de Noordwand of via de Couergraat en daalt af via de Wellenkuppe naar de Rothornhut. Hier overnacht je en de volgende dag beklim je de Zinalrothorn via de ZW graat en daald af via de Noordgraat weer terug naar de Grand Mountet. Zo heb je twee zeer mooie tochten gemaakt en je kunt weer makkelijk bij je auto terug komen die in Zinal staat.

{pageName}
{pageName}

.

{pageName}

Beste periode:

Juli tot midden september