Mönch 4106m (4099m of 4107m)

Nollen route

D, ijs tot 70 graden.

7 tot 9 uur vanuit de Guggihütte

Persoonlijke Beklimming: maart 2004

{pageName}

De NW flank van de Mönch kenmerkt zich door een enorme ijsmassa. De steilheid van de deze ijsmuur varieert een beetje maar deze zit vaak zo rond de 70 graden. (In de gidsjes staat hij vaak voor 60) Dit wisselt gewoon per jaar.

Dit is een erg leuke route om te doen! Het heeft toch ook al iets speciaals om zo dicht bij de Eiger Noordwand te klimmen. Op de Mönch voel je je ook heel klein zo tussen al die grootse Noordwanden, je hebt een dieptezicht tot 2000 meter!

Ook kun je gedurende de hele route de honden horen blaffen van het kleine treinstation. Daar zit een hele groep Huskies.

{pageName}

Je start vanuit de kleine en gezellige Guggihut. Je gaat eerst via redelijk steil mixte terrein naar weer een wat vlakker gedeelte op de berg, Het Mönchplateau. Hier kun je eigenlijk op je gemakje lopen tot de eerste ijswand onder de nollen. Het kan zijn dat in de zomer de rotsen om naar het Mönchplateau te komen zo goed als sneeuwvrij zijn. Er staan steenmannetjes. Wij deden deze route begin maart, dus wij zijn gewoon recht naar boven geklommen.

De ijswand om bij de ‘echte’ Nollen te komen kan of bestaan uit blankijs, of uit Firn. Firn geeft de voorkeur, maar je bent afhankelijk van de condities van dat moment natuurlijk. De wand is ongeveer 45 graden steil en loopt langzaam steiler op.

Hier kom je aan bij de crux van de route, De Nollen zelf. Deze ijsmuur is ongeveer 100 tot 150 hoog (lang). Je hebt ongeveer twee touwlengtes nodig om over het steile gedeelte te komen en daarna nog één of twee voor de uitklim.

(Van de Nollen zelf heb ik helaas geen foto’s.)

{pageName}

Aan het einde van deze passage kom je uit op een groot plateau. Hier kun je weer even lekker op je benen staan en je klaar maken voor de volgende klim. Er staat nu nog een firnwand (of ijswand) van 500 meter op je te wachten. De steilheit ligt hier rond de 45/50 graden.

 

{pageName}

Er bestaat evt. de mogelijkheid om hier rechts aan te houden en via de graat verder te klimmen. Dit wordt regelmatig gedaan en het voordeel hiervan is dat je je kuiten wat meer rust kan geven.

De wand zelf heeft wel de voorkeur. Dit is vaak sneller.

{pageName}

Beste periode:

Mei tot September