Nadelgraat:

Durrenhorn – Hohberghorn – Stecknadelhorn – Nadelhorn

De graat zelf is PD+

Het couloir om op de graat te komen zou je misschien AD- kunnen noemen.

10 tot 12 uur vanuit de Mischabelhut (Saastal)

12 tot 14 uur vanuit de Bordierhut (mattertal)

{pageName}

De Nadelgraat is echt een klassieke graatoverschrijding in Wallis. Deze graat wordt dan ook zeer vaak gedaan en er is dan ook bijna altijd wel een goed spoor.

Het makkelijkste kun je deze tocht starten vanuit de Mischabelhut. Er bestaat ook de mogelijkheid om deze graat vanuit de Bordierhut te doen maar dit is twee uur langer klimmen + anderhalf uur langer afdalen. De Mischabelhut is ook een stuk hoger gelegen, deze hut geeft dus de voorkeur.

{pageName}

Vanuit de Mischabelhut loop je eerst via een korte rotsgraat en een stuk gletsjer naar het Windjoch. Dit joch doet zijn naam altijd eer aan. Vervolgens traverseer je boven de groote serac’s door naar het Durrenhorn couloir. Je loopt dan onder de Stecknadelhorn en Hohberghorn door.

Vanuit de Bordierhut loop je rechtstreeks naar het instap couloir.

In het couloir moet je even opletten. Ga hier niet door het midden in een rechte lijn naar boven maar ga vrijwel gelijk de rechter flank in. Zo loopt de route.

Als je op het juiste moment de rechter kant in gaat kom je diverse boorhaken tegen en standhaken (abseilhaken). Ga hier dus niet rechtstreeks door de sneeuw in een rechte lijn naar boven want hier komt erg veel puin naar beneden! Neem ook je helm gewoon mee op deze toer en denk niet ik laat hem thuis want ik loop toch op de graat.

 

{pageName}

Belangrijk is het om te weten dat de start van de toer niet voor niets in dit couloir begint. Als in de namiddag de zon er vol in schijnt komt er echt heel wat puin naar beneden. In de vroege ochtend (zeker via de rechter rotsen) is het veel veiliger.

Er zijn regelmatig touwgroepen die de graat tegenovergesteld volgen, Dus eerst de Nadelhorn beklimmen en dan de graat afmaken. Opzich is hier niets mis mee, maar je moet wel in de volle middagzon een steenslaggevaarlijk couloir abseilen. Dit is gewoon vragen om extra risico in mijn ogen.

{pageName}

Als je op de col bent ga je eerst over een relatief eenvoudige rotsgraat naar de top van de Durrenhorn, daarna neem je weer dezelfde weg terug tot je weer op de col bent. Evt. bestaat er de mogelijkheid om deze top over de slaan maar dat is natuurlijk zonde.

{pageName}

Daarna vervolg je je weg naar de Hoberghorn en de rest van de graat. Hier zijn niet echt bijzonderheden. De graat bestaat uit erg veel IIe graads rotsklimmen afgewisseld met mooie sneeuwgraatjes. Je sluit af met de Nadelhorn en daalt zo weer af naar het Windjoch. De hut is nu 1,5 uur tot 2 uur van je verwijderd.

Extra toevoeging:

In bijna alle klimgidsjes staat er een afdaalroute beschreven dat je vanuit het Durrenjoch rechtstreeks af kan dalen naar de Domhut. Deze route loopt van via de flank schuin naar beneden. Deze route is verre van ideaal en ik zou hier dan ook een grote streep door zetten in je boekje. Iedereen die ik over deze afdaling hoor is zwaar negatief.

{pageName}

Beste periode:

juli tot half september