Breithorn traverse

-Roccia Nera (schwarzfluh) 4075m

-Östlicher Breithornzwilling 4106m

-Westlicher Breithornzwilling 4139m

-Breithorn Mittengipfel 4159m

-Breithorn 4164m

AD

8 to 9 uur vanuit Bivak Rossi e Volante

Persoonlijke Beklimming: Augustus 2008

{pageName}

De Breithorntraverse is een erg afwisselende tocht die gebruikelijk van Oost naar West wordt gemaakt. Andersom kan ook maar dat is wel een stuk lastiger aangezien je dan alle abseilpunten omhoog moet klimmen.

De route start vanuit de het bivak Rossi e Volante. (12 plaatsen) In deze hut zijn niet altijd genoeg dekens en de dekens zijn ook vaak erg dun. Neem hier dus evt. een eigen slaapzak mee.

Vanuit de hut beklim je eerst de steile sneeuwflank die naar de eerste top leidt, de Rocia Nera. Dit zal tot niet al te veel problemen leiden.

{pageName}

Vanaf deze top volg je gewoon simpelweg de graat. Je beklimt diverse mooie rotstorens en seilt deze vaak daarna dan ook weer ab. Dit maakt de tocht erg afwisselend en leuk. Voor de Abseils kun je het best een 50 meter touw meenemen. Wij hadden een 30 meter touw bij en dat ging opzich ook goed.

{pageName}

Het moeilijkste punt van deze toer is het (direct) beklimmen van de Breithorn Mittelgipfel. Dit is ongeveer IV+ op bergschoenen. Je hebt hier de mogelijkheid om deze rotspartij direct te beklimmen of via een iets makkelijkere variant te omzeilen.

Direct is het mooiste. Dit zijn twee touwlengtes IV+. Er zitten enkele boorhaken maar de haakafstand is echt alpien.

Je kan deze passage ontwijken door aan de linkerkant de flank nog iets te traverseren en dan daar je doorgang te zoeken III+.

 

{pageName}

Foto’s:

-Hierboven is de rotstoren van de Breithorn Mittelgipfel te zien

-Hiernaast is de directe variant goed ter zien.

-Hieronder, dit is de Westelijke Breithornzwilling, Deze seil je ab.

-Tweede foto hieronder, de moeilijkste passage vanaf boven gezien.

{pageName}

Na deze passage vervolg je je weg naar de hoofdtop van de Breithorn, dit is voornamelijk een sneeuwgraat met grote wächtes. Op de top van de Breithorn zelf zul je waarschijnlijk niet de enigste zijn. Dit is misschien wel de drukst bezochte 4000er van de Alpen aangezien je deze in 1,5 uur lopen kan bereiken vanaf het liftstation. vanaf hier ben je binnen een uur terug bij het Liftstation van Klein Matterhorn.

{pageName}
{pageName}

 

Beste periode:

 

juli tot half september