Obergabelhorn 4063m
Normaalroute over de wellenkuppe 3903m
AD-
Rots tot III+ (gladde platen)
5 tot 6 uur vanuit de Rothornhut
De Obergabelhorn kun je eigenlijk goed via diverse routes beklimmen. Zo heb je de Arbengraat, De Coeurgraat, de Zuidwand en de super mooie Noordwand. Het meest gedaan wordt de route over de Wellenkuppe, de normaalroute. Ook kun je de berg nog via de Gabelgrat klimmen maar deze wordt bijna nooit gedaan.
Ook de Obergabelhorn is dus een berg wie je gewoon meerdere keren moet beklimmen!
De normaalroute strart vanuit de Rothornhut. Hier loop je als het ware in een halve cirkel over de gletsjer richting de instap van de Wellenkuppe.
Vanaf dit punt gaat het verder via blokkenterrein. Er zijn diverse steenmannetje en op zich is de weg hier goed te vinden. Na een paar honderd meter klimmen in dit terrein kom je uit bij een lange rotsplaat van ongeveer twee touwlengtes. Het is hier niet steil maar het is wel echt even klauteren in II en IIIe graads. er zitten hier standplaatsen op mephaken. De rots is hier ook weer lekker vast. In het onderste deel kan het toch vrij heikel zijn. (zeker als je niet in het juiste spoor zit.)
Na het beklimmen van deze plaat sta je binnen enkele minuten op de top van de Wellenkuppe.
Vanaf de Wellenkuppe volg je een relatief steile sneeuwgraat richting de Grande Gendarme, een mooie grote rotstoren halverwege de graat naar de Obergabelhorn. Belangrijk is dat je uiteraard op deze steile graat aan korttouw gaat! (dus echt een meter of anderhalve meter.)
Als je bij de Grande Gendarme bent aangekomen is het relatief simpel om deze te beklimmen. Er zitten vaste touwen dus hieraan kun je je makkelijk naar boven trekken. (het mooiste is natuurlijk om deze touwen niet te gebruiken, De eerstbeklimmers hebben het ook zonder gedaan.) het kost even wat tijd om hierover heen te klimmen, hierna sta je weer op de tweede sneeuwgraat richting de Obergabelhorn. Deze graat loopt steeds steiler op.
Aan het eind van deze graat kom je weer uit in de rotsen. Hier bind je om van korttouw naar verkorttouw en vervolgd je weg. De rotsen hier bestaan uit relatief gladde platen en het kan hier stiekem best lastig klimmen zijn, zeker als er nog veel sneeuw ligt. Kijk gewoon goed en zoek de makkelijkste weg.
Na deze rotsen kom je gelijk uit op de top.
Voor de afdaling van deze berg zijn er eigenlijk twee mogenlijkheden. Je gaat of via de zelfde weg terug, of je daalt af over de Arbengraat. Feitelijk maakt het niet zo gek veel uit.
Als je kiest voor de zelfde weg terug (wat de meeste mensen doen), dan kun je het beste alle gladde platen abseilen. Er zijn voldoende standplaatsen.
Als je de Wellenkuppe wilt afdalen moet je even goed kijken hoe het spoor precies loopt. (na de eerste platen) Ook hier zul je misschien een paar keer moeten abseilen.
(Je kan feitelijk alles afklimmen, en als je het juiste spoor weet te vinden hoef je zelfs helemaal niet ab te seilen, maar er is wel de mogelijkheid om dit te doen)
Beste periode:
juli tot half september