{pageName}

 Schreckhorn 4078m

ZW graat

AD+

6 tot 8 uur vanuit de Schreckhornhut

Het onderste deel is zeer steenslag gevaarlijk (links blijven)

Vanaf de schouder is het heerlijk klimmen op vast Gnies

Peroonlijke beklimming: juli 2007

De Schreckhorn is één van de mooiste maar zeker ook één van moeilijkste 4000ers van het Berner Oberland. De Normaalroute staat gewaardeerd als AD+ en mag daarom zeker niet onderschat worden! Zeker omdat voor de meeste ‘normaalroute-gangers’ AD+ een stevige waardiring is, en 6 uur voor deze route is dan ook een nette tijd!

Als ik puur naar de normaalroutes kijk, en het vergelijk met de vierduizenders die ik tot nu in Zwitserland heb beklommen durf ik te zeggen dat het tot nu toe DE moeilijkste vierduizender was. Bivaks op deze berg is dan ook zeker geen uitzondering. (maar hoort eigenlijk niet als je alleen de normaalroute klimt.)

Als je aan deze toer begint moet je een ruime alpine ervaring hebben en vooral behending en snel zijn met verkort touw en diverse andere touwtechnieken. Snelheid in het terrein is van groot belang op deze berg, anders wordt het bivakken op een oncomfortabele plaats. Deze berg is ook een zeer mooie berg om evt. met een berggids te klimmen. Die zijn hun geld dubbel en dwars waard op bergen zoals deze.

{pageName}

{pageName}

Voor deze mooie beklimming zal ik een aantal belangrijke tips geven die van belang zijn voor het (veilig) beklimmen van deze berg.

Tip 1: Houd de huttenwaard de vriend. Het is een man met goede bedoelingen, maar je moet hem een beetje begrijpen. Hij kan erg streng zijn en nors overkomen, maar daar moet je gewoon een beetje doorheen prikken. Hij bedoeld het goed maar hij is erg van de princiepes. (hij is ook berggids en heeft meer dan 60 keer op de top gestaan)Verder staat in de wat oudere gidsjes ook een verkeerd telefoonnummer van de hut. Het goede nummer is: 0041 (0)33 85 51025

Tip 2: Om bij de gletsjer te komen, De Schreckfirn, moet je een lang en steil pad naar boven lopen. De zogenaamde Gaagg. Het grootste probleem hiervan is dat je in het pikkedonker de juiste instap moet weten te vinden.

Je loopt eerst bij de hut de moraine en het pad naar beneden en vervolgens loopt via de gletsjer naar de instap van het pad van de Gaagg. Tot zo ver geen probleem. Hier komt de Crux van de donkere ochtend! Je moet echt heel goed kijken en zoeken waar precies het Gaagg ‘spoor’ begint.  De juiste weg is te herkennen aan een vast touw! Kom je niet langs een vast touw dan zit je verkeerd en je gaat het jezelf dan erg lastig maken.

Kijk dus de dag van tevoren (bij daglicht) goed waar je naar boven moet. Loop desnoods alvast een stukje die kant op zodat je weet waar je moet zijn. In het donker is het gewoon echt heel moeilijk te vinden als je hier niet goed genoeg naar gekeken hebt.

Het pad. (of spoor) is heel erg smal en steil. maar als je de juiste instap gevonden hebt kom je wel goed uit. (wel moet je soms echt goed kijken.)

{pageName}

Tip 3: Als je de Schreckfirn bent overgestoken kom je aan bij de instap van de eigenlijke route. Hier begint een brede rotsband van een enkele hondere meters. Deze rotsband is zeer steenslag gevaarlijk!! zeker in het begin.

Belangrijk is dat je hier zo snel mogelijk de band traverseerd tot je uiterst links bent van de band! Hier ben je in princiepe veilig. Als je rechts op de band blijft klimmen onder de rotspartij van honderde meters hoog kun je er op wachten tot je door een steen geraakt wordt. je loopt hier echt veel risico!

Geheel links klim je via de band omhoog tot je op de schouder uitkomt. Let wel op want de rots zit hier niet altijd even vast.

{pageName}

Tip: 4 De ZW graat wordt al voor lange tijd als normaalroute van de berg gezien. In de wat oudere klimgidsjes wordt ook de route over ZO graat nog wel eens beschreven als normaalroute. Dit was vroeger de gebruikelijke route, maar wordt al jaren sterk afgeraden. (vanwege steenslag)

Je klom dan eerst via een lang sneeuw couloir naar het Schrecksattel, en vervolgens klom je via de ZO graat naar de top.

Deze route moet je vandaag de dag dus eigenlijk niet meer klimmen. Deze is erg gevaarlijk.

 

 

 

 

 

{pageName}

Route vanaf de schouder

Hier begint het klimmen pas eigenlijk echt. Mooie vaste rots en erg afwisselend klimmen. Hier zijn niet echt veel bijzonderheden. Neem enkele nuts en camelots mee om hier af te zekeren. Elke 30 meter kom je ongeveer een standhaak tegen met een grote abseilring. Onderweg kom je ook regelmatig een mephaak of boorhaak tegen.

Aan het einde van de daadwerkelijke ZW graat zul je nog even je stijgijzers aan moeten doen voor het laatste stuk naar de top.

 

 

 

 

{pageName}
{pageName}

Tip 5: Afdalen.

Als afdaling volg je weer dezelfde weg terug. Hierbij zijn enkele dingen van belang.

In princiepe kun je de meeste passages weer afklimmen. Af en toe kun je beter even een stukje abseilen, of in ieder geval je touwgenoot alvast een stuk laten zakken. er zitten abseil haken genoeg.

Mijn tip: laat eerst snel je touwgenoot (door de abseilhaak zakken) en kom dan zelf. Ga niet iedere keer eerst het touw goed hangen, uitgooien, inbinden, enz. Het touw blijft zo iedere keer op een richel in de knoop liggen en het kost gewoon veel tijd.

 

 

 

Als je eerst van bovenaf de eerste persoon laat zaken, (gelijk ook door de haak) dan win je erg veel tijd. Het touw hangt gelijk goed en in de juiste richting. Dat scheeld je een heleboel extra handelingen.

Als je verder weer onderaan de band bent aangekomen. Zorg dan dat je daar zo snel mogelijk weg bent en zorg dat je zo snel mogelijk weer veilig op de gletsjer staat! in het late middaguur vliegen de stenen hier om je oren.

{pageName}

Tip 6: Houd tijdens het klimmen een beetje de tijd in de gaten en ben eerlijk tegen jezelf. Voor de beklimming staat 6 tot 8 uur, en dus niet heel veel langer. Ga je tijdens deze beklimming zwaar over deze tijd heen, dan doe je er verstandiger aan om terug te keren. Je hebt immers nog een lange weg te gaan.

De meeste mensen zijn tussen 8 uur en 10.00 uur s,morgens op de top. Maar je hoort echt vaak verhalen van touwgroepen die echt pas om 15.00 uur (of later!) boven zijn. In dat geval komt het vaak op een onaangenaam bivak uit. Op zo,n toer hoor je in princiepe niet te bivakeren. accepteer gewoon dat de berg dan een tikkeltje te hoog gegrepen is.

{pageName}

Schreckhorn/Lauterraarhorn traverse

Dit is DE traverse van het Berner Oberland! Een echte grote en lange toer die alleen voor extreem ervaren klimmers toegankelijk is. Ik heb deze tocht zelf nog niet ondernomen maar deze staat hoog op mijn verlanglijstje! Deze tocht is ook een goede voorbereiding en training op bijv. de Intergrale Peuterey graat van de Mont Blanc.

Mocht je serieuze interesse hebben in deze tour dan kan ik je in ieder geval wel alvast van een hoop informatie voorzien. Informatie die ik heb van een aantal lokale gidsen.

Mail me dan gewoon even via de contact pagina.