Zinalrothorn 4221m

ZW graat

AD

4 tot 5 uur vanuit de Rothornhut

{pageName}

De Zinalrothorn is en blijft gewoon een schitterende berg met drie prachtige graten. Het is absoluut geen straf om deze berg ook meerdere keren te beklimmen!

Van alle drie (eigenlijk 4) de graten wordt de ZW graat het meeste gedaan, en dit is de normaalroute vanuit Zermatt. Vanuit Zinal wordt de Zinalrothorn in princiepe via de Noordgraat geklommen, maar deze is wel een stuk langer als de ZW graat en de afdaling is ook langer.

{pageName}

Voor de ZW graat zijn er niet echt veel bijzonderheden voor de beklimming. Vanuit de hut loop je eerst een stuk over de gletsjer richting een steencouloir (schoorsteen) waar je doorheen moet om bij het eerste puinveld te komen. Mocht je als eerste die dag onderweg zijn dan zul je hier wel even moeten zoeken zodat je er niet per ongeluk voorbij loopt. De schoorsteen is op zich goed te herkennen en is +/- 15 meter hoog.

{pageName}

Als je door de schoorsteen bent geklommen vervolg je je weg via blokkenterrein en enkele sneeuwvelden tot je bij de grote sneeuwgraat uitkomt. Deze sneewgraat volg je tot het grote rotscouloir.

Aan het begin van de sneeuwgraat zullen de alpinisten die de Rothorngraat willen doen naar beneden afdalen om bij het Oberrothornjoch te komen.

Bij het grote rotscouloir aangekomen vervolg je door het het couloir je weg naar boven. Zorg hier dat je vrij dicht bij elkaar klimt i.v.m. steenslag. Mocht iemand iets lostrappen dan is de steen nog niet op volle snelheid. Dit couloir zal verder niet tot moeilijkheden leiden.

Aan het einde van dit couloir kom je op een kleine col. Hier wordt het terrein een stuk steiler en begint het volledig uitzekeren van enkele touwlengtes. Als je pech hebt ontstaat hier ook een hele file van klimmers. Als de Binerplatte verijst is kan dit wel tot problemen leiden.

{pageName}

Via goede vaste rots is het lekker klimmen zo en klim je ook over de beroemde Binerplatte. Een IIIe graads plaat vernoemt naar de eerstbeklimmer. Er zitten diverse oude mephaken en er zijn voldoende scheuren voor extra protectie.

Als je voorbij de Binerplatte bent begint er een erg mooie en soms ook erg luchtige graat richting de top. Deze graat is verder goed af te zekeren met de gebruikelijke rotspuntjes, middelmaten nutjes en kleine cams.

Op deze graat zul je op een drukke dag waarschijnlijk een aantal touwgroepen moeten passeren die al weer aan de afdaling zijn begonnen. Dit kan hier wel eens lastig zijn en op drukke dagen kun je op deze route dan ook wel eens lang moeten wachten.

Vanaf de top heb je echt een geweldig uitzicht naar het dal. Je kijkt echt 3000 meter recht naar beneden en als je goed kijkt kun je ook je eigen tent op de camping zien staan!

{pageName}

De afdaling gaat over de zelfde weg terug. Je moet veel abseilen bij zowel de Binerplatte als in het grote couloir. Abseilstandplaatsen zijn er genoeg.

Mocht je ervoor kiezen om via de Noordgraat af te dalen dan kan dat natuurlijk ook. Dit is wel langer en helaas moet je dan alle mooie klimpassages van deze graat saai abseilen.

Als je de traverse wilt maken van de Zinalrothorn (een echte aanrader!) dan heeft de Noordgraat op en ZW graat af de voorkeur.

Wat ook regelmatig gedaan wordt zijn klimmers die vanuit de Ref. Grand Mountet eerst de Noordwand van de Obergabelhorn klimmen, dan naar de Rothornhut afdalen om vervolgens de volgende dag de traverse van de Zinalrothorn te maken om weer terug te komen bij de Grand mountet. (en de auto) Dat is ook een mooi constructie.

{pageName}
{pageName}

Beste Periode:

Begin juli tot midden september.

Met name de Binerplatte moet sneeuw en ijsvrij zijn.