Dent d’Hérens 4171m

PD+

5 tot 6 uur vanuit de Aostahut

Persoonlijke Beklimming: Augustus 2008

{pageName}

De normaalroute van de Dent d’Herens wordt normaal gesproken vanuit de Aostahut ondernomen. Deze hut ligt in het uiterste puntje van het zeer lange valpilline dal in Italië.

Via de Zwitserse kant kan de berg ook beklommen worden via de Westgraat, alleen heeft dit niet de voorkeur en wordt bijna nooit meer gedaan. Door het opwarmen van de aarde is het relatief lastig om vanuit de Schönbielhut het Tiefmattenjoch te bereiken. Ook de lokale gidsen beklimmen de berg in principe vanuit italië. Dit geeft. (als normaalroute) absoluut de voorkeur!

De routes door de Noordwand en de NW wand worden natuurlijk nog wel altijd gedaan vanuit de Schönbielhut.

{pageName}

De route vanuit de Aostahut is eigenlijk relatief eenvoudig om te vinden. Je loopt eerst het lange morainepad af richting de gletsjer en loopt zo richting het Tiefmattenjoch. Zeker in het begin van de gletsjer kan het relatief steil naar boven gaan!

Vanuit het Tiefmattenjoch heb je twee opties. Of je volgt de volledige Westgraat vanuit het joch. (3 uur vanuit het joch, III+) of je loopt nog een stuk verder over de gletsjer en gaat daarna een rotsflank in. Dit is de echte normaalweg. Je herkent hier de goede weg aan de stalen zekeringspinnen die hier elke 20 meter zijn ingeboord. de rots is hier verder erg compact en bestaat vaak uit relatief vlakke platen.

Aan het einde van de rotsplaten volgt het laatste stukje graat naar de top.

{pageName}

Leuk om te weten:

In de Aostahut heb je gelijk door dat je aan de Italiaanse kant van de berg bent. Dit herken je namelijk aan het plastic bestek en de plastic bordjes waarvan je te eten krijgt. Dit is heel typerend voor een Italiaanse hut.

Verder kun je vanaf de top van de berg leuke grapjes uithalen met de Matterhorn die je op de achtergrond ziet. Zo kun je voor de foto als het waren je hand op de top van de Matterhorn leggen of nog leuker, je neemt je krantje mee en op de top doe je net of je naar de WC gaat. Je poept dan als het waren de Matterhorn uit!

Voor mij is het nog een persoonlijk project om ooit een keer de traverse van de Matterhorn te combineren met de lange traverse richting de Dent D’Herens. Dit lijkt me een mooie drie daagse onderneming.

 

Beste periode:

 

Ski: april / mei

Te voet: juli augustus / half september