Aiguille Verte 4122m

Whymper Couloir

AD+

2 uur vanuit de Couverclehut naar de instap van de route.

4 uur voor het couloir naar de Top.

Let op: Dit couloir is zeker in de zomer objectief gevaarlijk!

Persoonlijke beklimming: maart 2012

{pageName}

De Aiguille Verte mag met recht tot een van de moeilijkere vierduizenders van de alpen worden gerekend. Langs welke route en langs welke kant je hem ook beklimt het is altijd een zeer serieuze onderneming! De bekende uitspraak van Armand Charlet (één van de Pioniers van Chamonix), op de Verte wordt je een man, mag dan ook serieus worden genomen!

Hoewel de naam Aiguille Verte (groene rotspunt) niet erg logies klinkt. Is het wel met recht één van de mooiste vormen voor een berg. Zo hoort een berg eruit te zien!

{pageName}

De Verte kent eigenlijk twee gebruikelijk normaalroutes vanuit Ref. du  Couvercle. Het Whymper Couloir en de Moine-graat. Technisch en qua tijd is het Whymper couloir wat makkelijker. (600m ijs tot 55°) maar zeker in de zomer is het zeer objectief gevaarlijk, bij warme temperaturen of  bij een afdaling later op de dag geeft dan ook de Moine-graat de voorkeur!

Bij een beklimming van het Whymper couloir zijn een aantal dingen van belang:

-Begin de dag zeker met een extreem  vroege start! 01:00 uur opstaan en uiterlijk om 02:00 uur vertrek is gebruikelijk voor Het Whymper Couloir. Het kost je zeker 2 tot 2,5 uur voordat je bij de instap bent. Dus je controle tijd is daar 04:30 uur bij de randspleet!

-De gouden regel op de Verte is voor 8:00 uur (max 08:30) moet je al aan de afdaling zijn begonnen(voor Whymper)! Is het veel later dan is het verstandiger om af te dalen via de Moine-graat. Dit vanwege steenslag gevaar in het couloir.

-Bij harde sneeuw kun je goed het Whymper Couloir achteruit terug klimmen. Met de zon al in het couloir (zuidkant) is het verstandiger om ab te seilen via de Abseilpiste aan de rechterkant van het couloir.

-Op de Verte heb je natuurlijk altijd een dubbeltouw bij.

-De randspleet kan soms erg groot zijn, je moet hier sowieso met een dubbeltouw abseilen. Aan de rots net er boven zitten enkele mephaken. Kom je qua lengte dan net niet uit dan moet je aan het begin van de spleet  een dodeman maken en achterlaten (een drinkfles ingraven met een sling, een dubbele vuilniszak vullen met sneeuw en ingraven ect.)

-Merk je dat je te langzaam bent in het couloir, dus je gaat 7:45 echt niet halen, dan doe je er verstandig aan om om te draaien. (of wacht in ieder geval in de col tot het avond is geworden..)

-Aan touw gaan in het couloir hoeft geen voordeel te zijn. (Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke beslissing) Het beste kun je omwille van de tijd dan ook eigenlijk het couloir los van elkaar soleren. dan is het couloir ook in een goede 2 uur klimbaar. of als je voor een touw kiest maak dan in ieder geval gebruik van lopende Tibloc of Mini Traxion zekering gebruik. dit spaart een hoop tijd! Eigenlijk is 4:00 / 4:30 uur onder de randspleet en dan 4 uur klimtijd al op de Grens.. Met volledig uitzekeren ga je de 4 uur niet halen.

 

Beste periode:

Winter/ voorjaar ( tot zeg maar begin Mei.)

In de zomer geeft de Moine-graat de voorkeur