Dom 4545m

NW wand

700m wandhoogte

3 tot 4 uur voor de wand

D

{pageName}

De NW wand van de Dom  is een leuke en relatief rustige ijswand in Wallis. Wanden zoals bijv. de Lenzspitse NO wand zijn zweer populair en hier gaan op mooie dagen meerdere touwgroepen per dag doorheen. De NW wand van de Dom is een beetje een vergeten ijswand in Wallis. De kans is dus groot dat je alleen bent in de route.

Om bij de wand te komen moet je toch wel een uutje of twee rekenen vanuit de Domhut. Eerst loop je tot onder het Festijoch om vervolgens af te buigen naar de wand (Hier zul je zeker niet alleen zijn!)  Belangrijk is dat je niet te vroeg van het spoor af moet wijken en om bij de wand te komen! Dit kost veel energie en je kan in een grote spletenzone komen.  Loop dus door tot je letterlijk onder het Festijoch staat en loop pas vanaf dit punt in een rechte lijn naar de route. De kans dat je zelf moet sporen is zeer groot!

{pageName}

De wand zelf is niet heel erg moeilijk maar het is wel een mooie directe route naar de top! de wandhoogte bedraagd 700 meter en de steilheid is rond de 50 graden. Technisch valt het dus wel mee. (maar zorg wel dat je ervarinjg hebt in lange ijswanden van min. 500m!)

In de wand lopen eigenlijk 3 voor de hand liggende routes. (zie bovenste foto.)

-Oranje is de Gabarou route.

-Rood is de Dutch route

-Blauw heeft geen echte naam maar is ook voor de hand liggend.

Alle routes wijzen eigenlijk zich zelf verder. Afdalen kan het best over de normaalroute.

{pageName}

Leuk om te weten:

Patrick Gabarou heeft de wand plus de aanloop in slechts 3 uur geklommen toen hij de route (solo) opende! Als je de route ooit klimt zul je zien dat dit een zeer snelle tijd is. (inc. de aanloop dan.)

Beste periode:

voorzomer