Lagginhorn 4010m
Westgraat
PD
4 tot 5 uur vanuit de Weissmieshut
3 tot 4 uur vanuit de Hohsaas
Persoonlijke beklimmingen: juli 2004 + september 2008
De Lagginhorn Westgraat is op zich een leuke toer! Het voordeel van deze toer is dat je maar een heel klein stukje over de gletsjer moet en dat je dus veel in de rots onderweg bent. Zeker in extreem warme zomers is dit goed om in je achterhoofd te hebben. Als de sneeuw in normaalroutes zo zacht is geworden dat je steeds veel te diep weg zakt, en het ‘s nachts ook niet genoeg vriest dan is de Westgraat van de Lagginhorn een leuk alternatief. Lekker veel blokkenterrein!
Om aan deze graat te beginnen zijn er eigenlijk drie mogelijkheden:
1: Je start vanuit het Hohsaas liftstation. Voordeel hiervan is dat je de berg relatief makkelijk op één dag vanuit het dal kunt beklimmen. (Als je goed geacclimatiseerd bent!) en de aanloop naar de graat is een uurtje korter. Je zal dan pas om 9.00 vanuit de Hohsaas vertrekken maar aangezien er bijna geen gletsjer in deze toer zit kun je een late start in dit geval een beetje door de vingers zien. Wel haal je op deze manier een heel stuk van de alpiene beleving weg.
2: Je maakt een bivak boven de Weissmieshut in het blokkenterrein. Hier zijn leuke bivakplaatsen genoeg en dit maakt de alpiene beleving natuurlijk helemaal af! Erg leuke optie.
3: Als laatste optie bestaat er natuurlijk ook de mogelijkheid om in de Weissmieshut te overnachten. Mijn persoonlijke voorkeur heeft dit echter niet. Persoonlijk staat deze hut voor mij in de top drie van de meest ongezellige hutten van de Alpen. Ik slaap dan of liever buiten onder een mooie sterrenhemel. Of ik pak om 8:00 de lift.
Vanuit je vertrekpunt loop je eerst naar de kleine gletsjer. Hier stijg je nog enige tijd en vervolgens ga je aan je linker kant (N) een sneeuwflank op die boven steeds smaller en steiler wordt. Deze volg je tot je bij de rotsen aankomt. Hier vervolg je je weg tot je op de graat zelf uitkomt. (een beetje zig zaggen en goed kijken naar de makkelijkste weg.)
Eenmaal op de graat zelf is het zaak van je alpinistenneus volgen. De graat bestaat voornamelijk uit Ie en IIe graats blokkenterrein met af en toe een stukje klauteren. Wie goed kijkt en veel ervaring heeft in dit terrein zal de juiste en makkelijkste weg zo herkennen. Het is zaak dat je voornamelijk aan de rechterkant van de (brede) graat blijft. Links zit je vaak verkeerd (ik kwam de eerste keer hier ook teveel links uit.)
Het bovenste gedeelte bestaat uit enige sneeuwvelden en hier moet je dan ook vaak je stijgijzers aantrekken. (Als je die al niet aan had) de condities wisselen per jaar maar boven is er bijna altijd sneeuw. het onderste gedeelte kan helemaal droog zijn of bedekt met sneeuw.
De totale traverse van de Lagginhorn schijnt verder erg brokkelig en luchtig te zijn.
Beste periode:
Eind juni tot midden september