{pageName}

Bishorn 4153m

NW flank

2,5 tot 3 uur vanuit de Tracuithut

(7 uur vanuit de Turtmanhütte)

De Bishorn is een druk bezochte vierduizender in het Zwitserse Kanton Wallis. Voor vele de eerste vierduizender en voor veel bergwandelaars een mooie kennismakkingstoer voor het alpinisme. Vanuit de hut is de top binnen drie uur te bereiken. Deze berg staat er dan ook om bekent dat de aanloop naar de hut langer is dan de beklimming zelf.

Feitelijk is de Bishorn slechts een voortop van de Weisshorn maar gezien het hoogteverschil met het Weisshornjoch en de eenvoudige toegankelijke beklimming voor vele heeft deze berg een officiële UIAA vierduizender status gekregen. De Bishorn wordt ook gezien als mooie uitzichtsberg. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht op de Weisshorn, en praktisch alle andere vierduizenders van Wallis en zelfs het Berner Oberland.

{pageName}

De route zelf vraagt eigenlijk geen verdere uitleg, dit wijst gewoon zich zelf. Vanuit de Tracuithut volg je gewoon het spoor en de flank naar de top. Dit is gewoon een klassieke gletsjertour zonder bijzonderheden.

Wel kunnen er natuurlijk grote spleten verborgen zitten onder de sneeuw. Het grote gevaar van de Bishorn is feitelijk dat door de eenvoudigheid van de toer er vaak een hoop onervaren mensen onderweg zijn. Het feit dat je toch op een spleten gevaarlijke gletsjer loopt wordt hier helaas wel eens vergeten.

Ook voor zeer ervaren alpinisten kan de Bishorn eigenlijk een leuke berg zijn om te doen. Vaak wordt deze berg een beetje onder gedaan gezien zijn technische moeilijkheid en regelmatig wordt deze berg een beetje gekleineerd. Maar vergeet niet, je kan de berg op verschillende manieren een invulling geven.

Zo kan een ervaren alpinist de berg daadwerkelijk als voortop beschouwen van de Weisshorn en de beklimming van de Bishorn combineren met een beklimming van de Weisshorn Noordgraat.   Je hebt dan feitelijk twee officiële vierduizenders, en met de Weisshorn Grande Gendarme erbij zelfs drie.

Je kan de Bishorn als conditietest beklimmen op één dag vanuit het dal. Dan ben je toch weer een dagje sportief bezig op een relatief eenvoudige vierduizender.

Je kan de mooie NO wand beklimmen vanuit de Turtmanhütte

En verder laat de Bishorn zich ook goed met toerski’s beklimmen, het is een super mooie toerskitocht. (De conditiebeesten doen dit ook op één dag.)

{pageName}

Een beklimming per ski geeft eigenlijk de voorkeur voor de Bishorn, dit omdat de beklimming zelf relatief monotoon is. Op ski’s beloont de beklimming zich met een zeer mooie afdaling. Vanaf de top ski je in 20 minuten weer terug naar de hut en vanaf de hut ski je in 1,5 uur weer tot Zinal! Dan zit je om 11.30 gewoon alweer in het dal aan de koffie met gebak!

{pageName}

Route in het voorjaar:

In de zomer loop je via een lang wandelpad in 5 uur vanuit Zinal naar de Tracuithut. In het voorjaar ligt deze weg onder een dik pak sneeuw en is het erg gevaarlijk en praktisch onmogelijk om via de zomer route op ski,s de hut te bereiken. In het voorjaar is het dan ook gebruikelijk om via de col van Roc de la Vache naar de Hut te ‘vellen’.

zie hiervoor de Zwitserse winterkaart 283 SArolla.

{pageName}

Beste periode:

 

Ski: april / mei

Te voet: eind juni tot eind september