Täschhorn 4490m

ZO graat vanuit het Mischabeljoch

AD

4 tot 5 uur vanuit het Mischabelbivak

{pageName}

De Täschhorn is veruit de minst beklommen berg van de hele Mischabelkete. Je bent dus vaak helemaal alleen op de berg, of met een klein aantal andere touwgroepen. Dit terwijl het storm loopt op de andere bergen van de Mischabelgroep, Zoals de Dom, Lenzspitse, en Nadelhorn.

Er zijn twee gebruikelijke routes naar de top van deze mooie berg. Via de Domhütte. Je gaat dan via de Festi-kin Lücke en de NW flank van de berg. Of via de ZO graat. die begint vanuit het Mischabelbivak.

Er bestaat ook een variant op de instap van de ZO graat die je makkelijker vanuit de Täschhütte kan doen. zowel deze variant als de variant over de Domhütte worden zelden gedaan. Vanuit de Täschhut is het gewoon (onnodig) lang. en vanuit de Domhut? Tsja, eigenlijk geen idee. Er is niet echt een rede voor. Het is ook iets langer dan vanuit het Mischabelbivak. Deze route is dan ook zelden gespoord.

De ZO graat mag je dan ook als meest gebruikelijke normaalweg beschouwen.

{pageName}

Om bij het Mischabelbivak te komen zijn er drie opties.

-Rechtstreeks vanuit Täschalp en dan over de Weingartengletscher

-Rechtstreeks vanuit Saas Fee en de Längflue.

-Via de traverse van de Alphubel.

De meest leuke en eigenlijk ook makkelijkste weg is die in combinatie met de traverse van de Alphubel. Rechtstreeks vanuit Saas Fee wordt bijna nooit gedaan aangezien het hier zeer spletenrijk is. Vanuit Täschalp is het ook goed te doen. Dit is ongeveer 4 tot 5 uur lopen.

De moeilijkheden liggen dan alleen bij het opkomen van de Weingartengletscher. Als de gletsjer goed aper is kun je vaak het beste via de uitmonding van de gletsjer (de gletsjertong) je weg zoeken naar boven. (Eerst door het midden en dan rechts blijven.)

Als dit door de condities niet ideaal is moet je via een grote rotswand een doorgang zoeken. De ervaring wijst dat deze weg niet altijd makkelijk te vinden is. Geef je ogen hier goed de kost en volg de makkelijkste weg naar boven. De weg is hier niet echt aangegeven. Bij het afdalen later moet je hier ook langs. Kijk dus goed waar je vandaan komt. Dat is de volgende dag in je voordeel. Bij de afdaling van deze rotspartij moet je ook één keer abseilen.

Het bivak is erg tof en netjes!

{pageName}

Als je de volgende morgen van start gaat moet je het eerste half uur rekening houden met veel wind. Alle wind die tegen het hele Mischabelmassief aan blaast wordt hier doorheen gedrukt. Als je op de daadwerkelijke graat bent neemt de wind vaak weer af.

De klim start gelijk relatief steil aangezien je eerst op de graat moet komen. De rots kan hier af en toe een beetje brak zijn, Maar als je de juiste weg volgt valt het allemaal wel mee. (als het echt brak is zit je verkeerd.) De juiste route wordt aangeven door steenmannetjes. Die zijn er echt meer dan voldoende.

Eenmaal op de graat wijst het zichzelf en zijn er niet echt veel bijzonderheden. De graat kan wel sterk verwächtet zijn naar zowel de Zermatt zijde als de Saas Fee zijde. Ga hier voorzichtig mee om want op deze berg gebeuren helaas relatief veel ongelukken.

 

{pageName}

Wees extra allert in warme zomers en tijdens de afdaling als de sneeuwgraatjes en wächtes erg zacht zijn! Het is relatief steil hier naar beide zijdes toe. Blijf vooral geconcentreerd lopen en loop aan kort touw!

Het laaste stuk naar de top bestaat uit gecombineerd terrein wat lastig is af te zekeren. Blijf ook hier geconcentreerd want de rots is hier ook niet van al te beste kwaliteit.

Als afdaling kun je het beste de zelfde weg weer terug nemen. Je kan overwegen om via de NW flank af te dalen naar de Domhut, Maar dit heeft een aantal nadelen. Je kent de weg niet goed, je weet niet of er een spoor ligt en je auto staat waarschijnlijk in Täschalp.

{pageName}
{pageName}
{pageName}
{pageName}
{pageName}
{pageName}

 

De beste periode is juli tot september.

 

Op de onderstaande foto zie je nog de NW flank van de Täschhorn. Zoals je ziet gaat dat  stiekem best steil naar beneden. (de sneewflank van de berg rechts)

Dit is de normaalroute vanuit de Domhut

{pageName}