{pageName}

Weissmies 4023m

Zuidgraat vanuit Zwischenbergenpass

PD-

4 uur vanuit de Amagellerhut

Persoonlijke beklimming augustus 2001

De Weissmies beklimmen vanuit de Amagellerhut heeft een aantal voordelen ten opzichte van de route vanuit de Weissmieshut.

-Ten eerste is de route een stuk rustiger. Ook dit is natuurlijk gewoon een normaalroute maar er gaan aan deze kant echt een stuk minder touwgroepen naar boven dan via de NW flank. (Dit komt mede door de Hohsaaslift.)

-Ten tweede heb je aan deze kant veel meer het echte alpiene gevoel! Je hebt geen lift dus je moet eerst 4 uur aanlopen naar de mooi gelegen Amagellerhut. Het is een mooie vallei en de tocht in zijn geheel is echt een stuk afwisselender.

-Ten derde is de Amagellerhut echt veel leuker en gezelliger dan de Weissmieshut. De Weissmieshut is eigenlijk maar een hele saaie hut met over het algemeen erg chagrijnig personeel, Gezellighied is hier vaak ver te zoeken.

-Ten vierde loop je relatief veel minder op een spletengevaarlijke gletsjer.

(Een nadeel voor beginnende alpinisten is alleen dat het laatste stukje sneeuwgraat tussen de voortop en de hoofdtop erg smal en luchtig kan zijn.)

{pageName}

Het route verloop van deze route is relatief eenvoudig. Je volgt eerst het pad van de hut richting het Zwischenbergenpass (markeringen). Dit begint als een duidelijk pad en gaat later wat meer over in geröll en een sneeuwveld. Het is ongeveer een uur en een kwartier lopen tot je op de pass bent.

Vanaf de pass loop je eerst via Geröll tot je bij een groot en breed sneeuwveld uitkomt. Dit sneeuwveld volg je tot je bijna aan het einde bent, hier ga je links de rotsen in.

Je klimt hier verder via een IIe graats rotsgraat. Het is hier relatief breed dus er zijn hier ook meerdre mogelijkheden. Aan het einde van deze rotsgraat kom je op de voortop van de Weissmies uit. Hier volg je het smalle sneeuwgraatje tot de hoofdtop. Dit sneeuwgraatje zeker je af door middel van gaan aan kort touw! Dus niet gewoon lopen met 12 meter touw tussen de klimmers!

De afdaling gaat of via de zelfde weg terug (3,5 uur) of via de NW flank, je maakt dan de traverse.

Het is allebij leuk om te doen.

 

{pageName}

Beste periode

Ski: april / mei

Te voet: eind juni tot september

 

 

Op de foto hiernaast (achtergrond) is het laatste sneeuwgraatje te zien. Deze foto komt uit 2008 en in dit jaar was het graatje twee voeten breed.

Op de (oude) foto hierboven is het graatje te zien zoals hij er in 2001 bijlag.