Liskamm Ost 4527m en

Liskamm West 4479m

Traverse

AD

1 tot 2 uur van top tot top

4 tot 5 uur van het Lisjoch tot Felikjoch

{pageName}

De Liskamm traverse bestaat uit een zeer scherpe en vooral smalle schneeuwgraat tussen de Oost top en de West top van de Liskamm. Deze graat is 1 km lang en je komt ook regelmatig eenvoudige rotspartijen tegen. Gezien de luchtigheid van de graat moet je voor deze tour stabiel op je stijgijzers staan! Op vele plaatsen is de graat niet breder dan twee voeten tegen elkaar. En in sommige jaren kom je zelfs stukken tegen van één voet!

 

Wat belangrijk is bij deze traverse is dat je echt stabiel weer hebt. Dus geen harde wind, of slecht zicht. Omdat de overschrijding zo luchtig is moet je de gehele graat zeer geconcentreerd lopen (kort -touw) en je kan hier dan ook zeker geen harde wind gebruiken. Je mag hier gewoon niet je balans verliezen. Ook bij slecht zicht en sneeuwval zou ik afzien van de tour.

 

De Liskamm traverse is een tour die je niet snel meer zal vergeten. Bij goed weer een echte aanrader! Ik ken meerdere gidsen die één tot twee keer per jaar deze overschrijding gidsen puur voor eigen plezier! Ik kan ze alleen maar gelijk geven.

 

{pageName}
{pageName}

Je kan de overschrijding zowel van Oost naar West als van West naar Oost eenvoudig traversen. Er gaat een lichte voorkeur uit van Oost naar West maar eigenlijk maakt het niet veel uit.

Het makkelijkste kun je de traverse starten van het Balmerbivak, Margariettahut of Rif. Gnifetti.

{pageName}

Na de overschrijding (O-W) kom je op het Felikjoch uit. Vanaf dit joch kun je eenvoudig over de Castor (4228m) doorlopen richting Klein Matterhorn, Ref Guide V. D’Ayas of het Bivak Rossi e Volante. De echte conditiebeesten kunnen hier ook de Pollux nog even meepakken. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit best te doen is, alleen de weg terug naar Klein Matterhorn is dan erg lang en er komt geen eind aan. (een goede conditie test!)

 

In sommige jaren of na een lange slechtweer periode kan de graat ook sterk verwächtet zijn!

{pageName}

Beste periode:

-Te voet: Eind juni tot half september.

-Aanloop per Ski: April, Mei (begin juni)

{pageName}