Zinalrothorn 4221m
Rothorngraat
D, passages tot IV
De graat zelf bestaat uit zeer goede kwaliteit gneis. Tot de col is de rots zeer heikel!
2,5 tot 3 uur tot het Oberrothornjoch.
3,5 tot 4 uur van de col tot de top.
(Met dank aan Aletta van Starrenburg voor enkele foto,s in dit verslag.)
De Rothorngraat begint vanuit het Oberrothornjoch. Deze col van ruim 3800 meter kun je zowel bereiken vanuit de Rothornhut als de Refuge de Grand Mountet. In tijd zal het niet zo gek veel uitmaken. De meeste mensen opteren voor de route vanuit de Rothornhut.
Vanuit de Rothornhut volg je eerst het eerste deel van de gebruikelijke normaalroute. Je gaat een gletsjer op en gaat vervolens een rotscouloir in. (als er geen klimmers voor je zitten moet je even goed kijken waar je precies de rots in moet) Vervolgens loop je via blokkenterrein en af en toe een sneeuwveld richting de groote sneeuwgraat die naar de ZW graat leidt.
Hier ga je naar beneden via een steile sneeuwhelling en steekt de gletsjer over tot je onder de col staat.
Het grootste probleem zal hier waarschijnlijk het oversteken van de randspleet zijn. Deze kan erg groot en steil zijn. Toen wij deze route deden in juli 2010 was de sneeuw zo zacht dat het echt heel erg lastig was om hier overheen te komen. Dit omdat de sneeuw totaal geen houvast gaf.
Met twee pickels met de volledige steel in de sneeuw hadden we er best veel moeite mee om de 70 tot 80 graden steile sneeuwmuur over te komen. De naklimmer moest het zelfs zonder pickel doen en moest haar hele armen in de sneeuw steken.
Als je hier overheen bent moet je nog een flink stuk door heikel terrein klimmen tot je op de col staat. Vanaf de col is het gesteente van goede kwaliteit maar daaronder zeker niet.
Vanaf de col begint het echte klimmen eigenlijk pas echt. In zeer goede en mooie kwaliteit gneiss klim je prakties continu in de IIIe en IVe moeilijkheidsgraat. Er valt goed af te zekeren met camelots (middelmaten) en af en toe kom je mephaken tegen.
Onderweg kom je nog twee hele mooie rotstorens tegen bestaande uit platen in de IVe graat. Na ongeveer 2 tot 2,5 uur klimmen kom je uit op de col onder de zogeheten Binerplatte. Je bent dus feitelijk weer terug op de normaalroute. Hier klim je verder tot de top. De Binerplatte zelf bestaat uit III graats platen die soms verijst kunnen zijn.
Bij eventuele problemen, tijdnood of slecht weer zou vanaf de col ook meteen kunnen beginnen met abseilen zodat je eerder terug bent op de hut.
Vaak kom je op dit punt net iets later aan dan de andere alpinisten die de normaalroute doen. Hierdoor kan bij de Binerplatte een opstopping ontstaan. De normaalroutegangers zijn vaak al aan hun terugtocht begonnen en seilen de Binerplatte ab. de Klimmers van de Rothorngraat en de langzamere klimmers van de ZW graat willen tegelijkertijd naar boven.
Het voordeel van deze rotsgraat is dat hij lekker op het zuiden ligt. De graat heeft dus prakties heel de dag zon en komt dus snel weer in conditie naar een slechtweerperiode.
Ook zijn de temeraturen tijdens de beklimming vaak behaaglijk en kun je vaak zonder handschoenen klimmen.
Beste periode:
Juli tot midden september
.