Finsteraarhorn 4273m
NW graat
PD
4 tot 5 uur vanuit de Finsteraarhornhut
7 tot 8 uur vanuit de Oberaarjochhut
Persoonlijke beklimming: juli 2010
De Finseraarhorn is met zijn 4273 meter de hoogste vierduizender van het Berner Oberland. Ook is de berg zo diep weggestopt in het massief dat hij vanaf alle kanten een zeer lange aanloop kent. Om bij de hut te komen moet je dan ook echt een wezenlijk langer stuk lopen dan bijvoorbeeld de meeste berghutten in Wallis. Dit maakt de beklimming van de Finsteraarhorn dan ook erg avontuurlijk! De Finsteraarhorn is verder een prachtige vierduizender om te zien. Voor mij persoonlijk had de beklimming dan ook iets speciaals. De berg ligt zo verstopt midden in de Berner Alpen en is zo mooi dat ik al zeker vijf jaar droomde van deze mooie beklimming.
Om van de Finsteraarhorn een nog specialere tocht te maken hadden we er voor gekozen om de beklimming vanuit de Oberaarjochhut te starten en niet vanuit de gebruikelijke Finteraarhornhut. Zo verleng je de tocht met nog eens 2,5 tot 3,5 uur (als je door loopt) Via de Gemslücke daal je dan af en je traverseerd zo onder de Finsteraarhorn door. Ook zou je hier via de ZO graat een beklimming kunnen doen maar de instap naar deze route toe (via een couloir) kan erg steenslag gevaarlijk zijn. (De ZO graat vanuit de Gemslücke zelf is 2,5 Km lang!)
Volgens de huttenwaard van de Oberaarjochhut beklimmen zelden touwgroepen deze berg vanuit zijn hut. Het gebeurt af en toe maar eigenlijk is dit heel uitzonderlijk.
Op mijn vraag of de NO pijler van de Finsteraar nog wel eens gedaan werd had hij een duidelijk antwoord. Deze wordt nooit gedaan.
Vanuit de Finsteraarhornhut loop je eerst via een steil rotspad richting het eerste gletsjer gedeelte van de toer. Het Pad is lekker steil en je zal af en toe een stukje moeten klauteren. Er staan diverse steenmannetjes. In het voorjaar, wanneer de berg op toerski’s beklommen wordt is er door de hoeveelheid voorjaarssneeuw een andere variant meer Noordelijk van dit pad.
Na het eerste gletsjer gedeelte ga je nog kort een tweede rotsgedeelte in en vervolgens volg je de ZW flank naar het het Hugisattel. Het beginpunt van de daadwerkelijke NW graat van de berg. In het voorjaar wordt hier ook een skidepot gemaakt.
Vanuit het Hugisattel is het nog ongeveer een uur klimmen naar de top van de Finsteraarhorn.
Finsteraarhorn NO pijler
In bijna alle klimgidsjes wordt de mooie NO pijler van de Finsteraarhorn beschreven. (TD) Deze wordt gezien als de Walkerpijler van de Berner Alpen en ziet er erg imposant uit!
In 2010 had ik persoonlijk het plan om een poging te ondernemen in deze pijler. Deze lijn zag er zo mooi uit en ik vroeg me af waarom deze mooie pijler bijna nooit gedaan werd. Na navraag te hebben gedaan bij de huttenwirdt van de Oberjochhütte bleek dat deze pijler überhaubt nooit gedaan wordt. De rotskwaliteit schijnt zo erg slecht te zijn dat het echt een zeer gevaarlijke onderneming is.
Ik heb wat navraag gedaan naar deze pijler (bij o.a een aantal berggidsen van de Zwitserse gidsenopleiding) en heb vanaf de top van de Finsteraarhorn nog even goed naar deze pijler gekeken. Helaas moet ik voor mezelf de conclusie trekken dat ik deze pijler nooit zal gaan klimmen. De rots is idd extreem brak en onbetrouwbaar. Jammer want de lijn door deze imposante wand is erg mooi om te zien en het heeft iets speciaals!
Beste periode:
Ski: maart tot eind mei
Te voet: midden juni tot midden september
.