{pageName}

Lenzspitse 4294m / Nadelhorn 4327m

NO wand + traverse

D

55 graden ijs en III+ in rots

Ongeveer 10 uur voor de gehele overschrijding.

Vertrek vanuit de Mischabelhut.

Persoonlijke beklimmingen: juli 2002 + juli 2004

 

In Wallis zijn er diverse mooie ijstoeren te maken in lange klassieke Noordwanden. Zo kun je denken aan de Noordwand van de Obergabelhorn, de Noordwand van de Lyskamm, en de NO wand van de Fletschhorn. Verder zijn er nog diverse ‘vergeten’ ijswanden zoals de Westwand van de Dom, de Noordwand van de Weisshorn, en de NO wand van de Weismies. Deze worden zelden gedaan en je bent dan ook vaak alleen in zo’n grote wand.

De Lenzspitse NO wand is eigenlijk de meest beklommen ijswand van Wallis. Een echte klassieker dus! Zeker in combinatie met de overschrijding naar de Nadelhorn is deze toer erg populair.

{pageName}

Om bij de wand te komen loop je vanuit de Mischabelhut eerst via een eenvoudige rotsgraat naar de gletsjer die naar het Windjoch leidt. Hier heb je een perfecte plaats om je aan te binden en je loopt in circa drie kwartier naar de wand. (1,5 uur vanuit de hut)
De randspleet kan enorm groot zijn en meestal moet je aan de rechterkant van de wand instappen, om vervolgens weer naar het midden te traversen. De grote van de randspleet wisselt sterk per jaar. Ik heb de Wand zelf in 2002 en in 2004 beklommen. Het eerste jaar konden we er zo overheen stappen en het volgende jaar hebben we een kleine 10 meter loodrecht door het midden geklommen. (rechts is vaak het makkelijkst.)

Als je eenmaal over de randspleet bent is het gewoon in één rechte lijn naar boven. Er ligt nu 500 meter mooie Firn te wachten. Direct naar de top is het mooiste. Je zou boven ook wat naar links af kunnen wijken, dan kom je eerder op een sneeuwgraat uit waar je wat beter kan staan. Maar het blijft natuurlijk jammer om zo’n mooie directe lijn naar links af te gaan buigen.

Je bent nu op de eerste top en je kan Saas Fee goed zien liggen ruim 2500 meter lager!

{pageName}

Belangrijk:

Er zijn twee dingen van belang voor het veilig beklimmen van deze wand. Ten eerste moet de nul gradengrens onder de randspleet liggen, dus zeg maar onder de 3500 meter. Is dit niet het geval dan moet je niet instappen!

Ten tweede moet je voor de zon echt in de wand komt de wand uit zijn. Dus zeg maar voor 8:00 uur moet je boven zijn. De sneeuw wordt daarna erg zacht en wordt steeds gevaarlijker (qua grip en steenslag) Wil je de wand volledig uit gaan zekeren dan moet je dus extra vroeg van start gaan. En moet je echt om 4:00 onder de wand staan! Ga je soleren dan reikt een start om 6:00 uur vaak ook maar hoe vroeger hoe beter natuurlijk.

 

Leuk om te weten:

 

Toen ik in 2002 de wand voor het eerst klom (relatief onervaren!) heb ik daarna de volledige wand weer achteruit (solo) terug geklommen!! Erg gevaarlijk als ik er zo jaren later op terug kijk.

Verder kwamen we in 2002 koud uit Nederland. En hebben we zeker 3 uur over de wand gedaan. (ieder solo) in 2004 heb ik de wand in 1:15 geklommen (ook solo) Ik had toen meer ervaring.

Het record op deze wand is overigens rond de 35 minuten. Nu, met nog meer ervaring, zou ik de wand nog een keer willen klimmen (binnen het uur). En dan de volledige traverse met de Nadelgraat erachteraan. (Dus eerst tot de Nadelhorn, en dan tot de Hohberghorn/Durrenhorn.)

{pageName}

Vanaf de top van de Lenzspitse begint de traverse richting de Nadelhorn. Deze bestaat uit een mix van vaste en soms losse rots en kan soms lekker luchtig zijn. Onderweg kom je drie abseilstangen tegen om aan af te dalen. Twee zou je er ook makkelijk af kunnen klimmen, Eén keer moet je echt abseilen.

{pageName}

Met name op de tweede helft van de graat kom je veel mooie rotstorens tegen. De meeste kun je het beste direct beklimmen. Als je voor je gevoel je bijna op de top van de Nadelhorn bent loop je tegen een zeker 50 meter hoge Gendarme aan. (foto hier links onder) Hier zul je even moeten kijken hoe de weg verder gaat. De juiste weg is eerst een stuk via rechts traverseren en dan via een korte rotswand direct naar boven. Hier moet je gewoon de stijgijzer krassen volgen op de rots! Hier zit een kleine passage IV. Daarna zijn de moeilijkheden voorbij en sta je in korte tijd op de Nadelhorn. Nu is het gewoon via de normaalroute afdalen naar de Mischabelhut.

{pageName}

Gidsjestijd voor de graat:

 

Voor de verbindingsgraat tussen de Lenzspitse en Nadelhorn staat een gidsjestijd van 2,5 tot 3 uur welke geldt voor algemene condities. (deels sneeuwvrij.) Hier hoor je echter altijd weer een hoop ‘piraten’ verhalen over! Klimmers die hier twee tot drie keer zo lang over doen, alpinisten die pas om 22:30 terug op de Mischabelhut terug komen. Enz. Deze taferelen komen echt geregeld voor op deze overschrijding. (tot bivakken toe.)

Voor de duidelijk: De tijd van 2,5 tot 3 uur klopt gewoon en is gewoon goed te halen voor een ervaren alpinist die zich verantwoord kan begeven op overschrijdingen zoals deze. Voorwaarde is wel dat je deze graat geheel met de verkort touwtechniek afzekert! Dus niet lengte voor lengte.

{pageName}

De klimmers die in de problemen komen op deze overschrijding zijn vaak de mensen die vanaf de randspleet alles volledig touwlengte na touwlengte uitzekeren. (dat zijn zeker 40 lengtes!) Dit lijkt extra veilig maar gezien de tijd die het kost kan dit ook juist een negatieve uitwerking hebben.

 

Dit geld natuurlijk voor de meeste (eenvoudige) graatbeklimmingen in de Alpen. Maar speciaal voor deze toer schrijf ik het er liever voor de zekerheid nog een keer bij. Dit omdat er gewoon te veel ‘foute’ voorbeelden op deze overschrijding voorkomen. Zorg dus dat je de ervaring in huis hebt voor deze toer.

Condities van de wand:

 

Helaas is het zo dat de laatste jaren de wand steeds dunner en slechter wordt.

 

In het onderste deel komen steeds meer rotsen tevoorschijn en in de bekende zomermaanden (juli / augustus) is het de afgelopen jaren zo warm geweest dat de sneeuw vaak veel te zacht is en de wand dus extra gevaarlijk wordt.

 

De beste periode is dan ook de voorzomer. Juni.

Mei is ook een hele mooie maand voor de wand, alleen kun je dan nog wel veel sneeuw op de graat verwachten. (dan ga je het ook niet binnen 3 uur redden!) en zal het ook wat lastiger zijn om bij de hut te komen. (winterraum!) Er kan ook nog veel sneeuw in de wand zelf liggen. Dit wisselt per jaar.

 

Informeer van te voren dus even goed naar de condities in de wand. En plan hem ook niet te laat in het seizoen! Juni tot max half juli heeft in principe de voorkeur. Stap niet in als het te warm is!

{pageName}

(De laatse foto is gemaakt in maart 2014. Hier is goed te zien hoe snel de wand achteruit gaat..)

 

Leuk om te weten:

In de Film ‘Mission Steep’ is goed te zien hoe de wand wordt afgeskied (en geboard) door Samuel Anthamatten en Xavier de la Rue! Xavier en Sami riden de wand in +/- 15 seconden en slechts enkele bochten!