{pageName}

Mont Blanc 4810

Grand Mulet Route

Beste periode: April / Mei (skitoer!)

Deze route wordt door 4000.nl in de zomer sterk afgeraden!

Persoonlijke beklimming april 2014

3600 hoogtemeter één van de langste toeren (in hoogtemeters) van deze site.

De Grand Mulet route van de Mont Blanc is één van de directste routes vanuit Chamonix en tevens (in grote lijnen) de route van de eerstbeklimmers Jean-Jacques Balmat en Michel-Gabriel Piccard. Hoewel deze route vroeger ook nog vaak in de zomer werk gedaan geeft dit vandaag de dag niet echt meer de voorkeur. De route is namelijk objectief gevaarlijk door verschillende zeer grote serac-banden en ijsslag is dan ook aan de orde van de dag op deze route. Een beklimming per ski geeft dan ook de voorkeur. (je bent namelijk veel sneller en je stelt jezelf zo minder lang bloot aan objectief gevaar.) Zeker te voet afdalen in de zomer met warme middag temperaturen geeft niet de voorkeur.

{pageName}

De route start vanaf de parkeerplaats net voor de Mont Blanc tunnel. (Helemaal officieel bij het standbeeld in Chamonix) Verder bestaat er nog de mogelijkheid om op de Ref. Grand Mulet te overnachten. Aangezien deze route de snelste route is vanuit het dal en je in grote lijnen de voetsporen van de eerstbeklimmers volgt is het natuurlijk sportief de hut niet te gebruiken.

{pageName}

Het routeverloop is eigenlijk vrij duidelijk. Je loopt eerst een goed wandelpad naar boven tot aan een oud liftstation, vaak (voorjaar) kom je dan hier de eerste sneeuw tegen en vanaf dit punt kun je dan ook de ski,s onder schnallen. Aangezien je vaak over de zelfde weg weer terug komt loont het zich voor het eerste stuk om wandelschoenen mee te nemen zodat je niet alles op je skischoenen hoeft te doen. In het lifthuis kun je dan makkelijk je schoenen tijdelijk deponeren.

Vervolgens loop je nog een tijd door tot je een grote traverse moet maken richting Ref. du Grand Mulet. Ga hier absoluut aan touw! Hier zit het vol met spleten en je gaat een waar doolhof door van ijsstructuren. Erg mooi!

Bij de Dome de Gôuter zijn er twee mogelijkheden. Je loopt direct over het Grand Plateau of je kiest de route over de rug van de Dome de Gôuter. Loop je direct dan is dit net iets korter (maar langer door objectief gevaar) over de rug van de Gôuter is iets  veiliger. Verder volgt de route de bekende Bossegraat tot de top.