Dom 4545m
Festigraat
PD+
5,5 tot 6 uur vanuit de Domhut
Een leuke variant van een normaalroute
De Dom is de hoogste berg van het Mischabelmassief en wordt gezien als de hoogte geheel in Zwitserland gelegen berg. (De Dufourspitse is met 4634 meter de hoogste maar ligt voor de helft in Italië)
De naam wordt uitgesproken als Dome en is naast de Nadelhorn de meest beklommen berg van het massief. Dit massief wordt verder ook uitgesproken als Mischaabul en niet zoals de meeste Nederlanders zeggen Mischa-bel. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van Mist Gabel. (Een Gabel is Duits voor vork en slaat op de puntige rotstoppen van het massief.)
De Dom kun je eigenlijk via 5 gebruikelijke routes beklimmen.
-Via de Noordflank (PD, normaalroute)
-Via de Festigraat (PD+, sub normaalroute)
-Via de ‘vergeten’ Westwand (AD)
-Via de beroemde en beruchte Täschhorn /Dom traverse (D+)
-Via de NO graat vanuit het Lenzjoch (D+)
De Festigraat is een mooie variant op de normaalweg, het is net wat rustiger en wat afwisselender. Echte moeilijkheden kom je onderweg niet tegen en de route kan dus feitelijk ook gewoon als normaalweg beschouwd worden.
De NO graat en de Westwand worden relatief weinig beklommen. De traverse Täschhorn/ Dom wordt nog altijd met enkele regelmaat gedaan maar is door de slechte rotskwaliteit behoorlijk gevaarlijk te noemen. Dit is een zeer serieuze tour!
Over de beklimming zelf valt eigenlijk niet veel te schrijven. Je vertrekt vanuit de Domhut en je volgt eerst een lange moräne (diverse goede bivakplaatsen) richting de gletsjer. Hier is het wel even goed kijken waar je in het donker het Festijoch op moet.
Het joch bestaat uit steile rotsplaaten en er hangen altijd wel vaste touwen. Het is ongeveer 100 meter klimmen in rots. Hier ga je of via de Noordflank verder of via de Festigraat.
De festigraat is vaak net even iets sneller. Dus bij gelijke start sta je net voor de menigte op de top!
Afdalen kun je later weer het beste over de noordflank.
Mocht je later op de dag of op de top in dichte mist terecht komen dan kan het ook makkelijker zijn om via de Festigraat af te dalen. Dit is makkelijker oriënteren in een white-out. (zorg wel dat je de afgrond kan zien!)
Zie hieronder nog enkel foto’s van de beklimming.
Leuk (en belangrijk) om te weten:
De Domhut is een relatief kleine hut voor de hoeveelheid alpinisten.
Regelmatig wordt er dan ook in twee schifts ontbeten. En bij milde temperaturen wordt er zelfs met enkele regelmaat buiten gegeten. In 2011 wordt de hut verbouwd en is de hut het hele seizoen gesloten!
Als je 15 minuten doorloopt bij de hut heb je bivakplaatsen in overvloed. In 2011 wordt het dus gezellig bivakeren.